Bálint - napi szívecskék
Mennyiség: kb. 50 darab
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi fok: Könnyű
Bevásárlólista:
-Fél liter tej
-Sütőmargarin
-Élesztő
-Kristálycukor
-Finomliszt
-Só
-1 csomag vaníliás cukor
-2 tojás
-Porcukor
-Eper - vagy sárgabaracklekvár
Hozzávalók: 2,5 dl tej, 10 dkg sütőmargarin, 2 dkg élesztő (7 gramm szárított élesztő is lehet), 12,5 dkg kristálycukor, 50 dkg finomliszt, csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás
Nyújtáshoz: Finomliszt
A tepsi és a szívecskék lekenéséhez: 3-4 dkg sütőmargarin
A díszítéshez: Porcukor
A tálaláshoz: Eper - vagy sárgabaracklekvár
1,, A tejet megmelegítjük, a margarint belerakjuk, és hagyjuk, hogy fölolvadjon benne. Amikor már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. (Ha túl meleg a tej, "bedöglik" tőle az élesztő, és nem kel meg a tészta!) 1 evőkanálnyi cukrot is belekeverünk, és egy meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.
2., A lisztet egy tálba szitáljuk, a maradék cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. A közepét kimélyítjük, a tojásokat beleütjük. A tejes élesztőt is beleöntjük, és 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha lágy, a fánktésztához hasonló állagú lesz. Letakarva, meleg helyen 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
3., Ezután erősebben meglisztezett gyúrólapra borítjuk, ujjnyi vastagságúra ellapítjuk, és egy 5-6 cm átmérőjű szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk.Margarinnal kikent vagy vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk, és kb. 20 percig pihentetjük, hogy egy kicsit megkeljen.
4., Végül olvasztott margarinnal lekenjük, és előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 20 percig sütjük. Langyosan, porcukorral behintve, lekvár kíséretében tálaljuk. Frissen sütve finom igazán, másnapra már kicsit száraz.
Romantikus gombócok
Mennyiség: 3 - 4 személy részére
Elkészítési idő: max. 1 óra
Nehézségi fok: Könnyű
Hozzávalók:
-1 tojás
-50 dkg túró
-9 evőkanál búzadara
-Csipet só
-Olaj
-Zsemlemorzsa
-Olaj
-Tejföl, porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
A túrót a tojással, a sóval és a darával kézzel jól összegyúrjuk. Késsel mindegyik gombócra vésünk különböző betűket.Ezután forró vízbe rakjuk őket, és amelyik gombóc legelőször feljön, annak megnézzük, hogy melyik betű van beleírva, és az lesz a Nagy Ő kezdőbetűje. Ezután a kifőtt gombócokat leszűrjük, és az olajon megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Remélem, tetszett ez a bejegyzés! ;)
#Lexy
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése